• ffff

  Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου

  «Η μουσική έχει τη δύναμη να διαμορφώνει το ήθος της ψυχής κι επειδή είναι ευχάριστη είναι τόσο ταιριαστή με τους νέους μας»

 • gggggg

  Εκδηλώσεις

  Το Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου ψυχαγωγεί με ήθος και μουσικό πάθος στις Μουσικές εκδηλώσεις, Παραστάσεις & Συναυλίες

 • mousiko-gymnasio-anakylosi

  Δράσεις Μουσικού Σχολείου

  Το Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου... 
  Πρωτοπορεί, Ευαισθητοποιεί & Δρα

Τι είναι το Μουσικό Σχολείο

Posted in Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου

sdfsΤο Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο) είναι όπως όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και όλα τα μαθήματα και οι Κατευθύνσεις στο Γενικό Λύκειο.

Στο Μουσικό Σχολείο, εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, διδάσκονται επί πλέον και μαθήματα μουσικής και τεχνών. Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας μελετούν σε ισότιμη βάση την Ελληνική Μουσική Παράδοση και την Ευρωπαϊκή (κλασική και σύγχρονη) μουσική. Διδάσκονται, επίσης, Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο.

Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που έχουν κλίση και ταλέντο στη μουσική, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές.

Σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, μέσω της Μουσικής Παιδείας, χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσω της διδασκαλίας των μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων, παράλληλα με τα γενικά μαθήματα, καθώς επίσης και λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις όπως (Μουσικά Σύνολα, Θεατρικές Παραστάσεις, Μουσικούς Αγώνες και άλλα).

Στο Μουσικό Σχολείο λειτουργούν ολιγάριθμα τμήματα μαθητών, ο μεγαλύτερος αριθμός ανέρχεται στους 24. Αυτό ευνοεί την καλύτερη συμμετοχή και αξιολόγηση των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών του Λυκείου.

Στους μαθητές προσφέρεται κάθε μεσημέρι φαγητό με έξοδα της πολιτείας, καθώς και δωρεάν μεταφορά από το σπίτι στο Σχολείο και αντιστρόφως.

Εισαγωγή στο Μουσικό Σχολείο

Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι όλων των δημοτικών Σχολείων του Νομού, ύστερα από επιλογή μέσω εξετάσεων που διενεργούνται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς των μαθητών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Μουσικό Σχολείο έως το τέλος Μαΐου. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου, επιλέγονται με test, που σκοπό έχουν να ερευνήσουν την ευαισθησία και την κλίση των μαθητών στη μουσική. Τα test αποδεικνύουν την αίσθηση ρυθμού, την ακουστική ικανότητα, τη δυνατότητα αναγνώρισης μιας μελωδίας, την ποιότητα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή ένα γλωσσικό κείμενο. Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία εξέτασης εισαγωγής.

Μαθητές μπορούν να εγγραφούν στο Μουσικό Σχολείο για συμπλήρωση κενών θέσεων για τις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε όλα τα μουσικά μαθήματα και στην ύλη, που ορίζεται στα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της αντίστοιχης τάξης.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:

 • Στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, που καθορίζουν την προαγωγή τους, όπως σ’ όλα τα σχολεία.

 • Στα μαθήματα Μουσικής Παιδείας, που καθορίζουν την παραμονή τους ή όχι στο σχολείο.

 • Μαθητής με χαμηλή επίδοση στα Μουσικά Μαθήματα δε μπορεί να συνεχίσει τη φοίτηση του στο Μουσικό Σχολείο, και ας προάγεται στα μαθήματα Γενικής παιδείας.

 • Μαθητής που απορρίπτεται στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, υποχρεωτικά μετεγγράφεται σε άλλο σχολείο.

Επιλογές Αποφοίτων Μοσικού Σχολείου 

Οι απόφοιτοι του Γενικού Μουσικού Λυκείου έχουν τις ίδιες δυνατότητες επιλογής, κατά την αποφοίτηση τους, με τους αποφοίτους των άλλων Λυκείων, να δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Επί πλέον έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση του 2000 (Γ2/1050/4-3-2000), απόκτησης πτυχίου Μουσικής Ειδικότητας:

 • Αρμονίας
 • Βυζαντινής Μουσικής
 • Οργάνων Παραδοσιακών

ύστερα από εξετάσεις που γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο. Οι τίτλοι αυτοί είναι ισότιμοι και αντίστοιχοι με τους τίτλους που χορηγούνται από τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές.

Για τους τελειοφοίτους του Μουσικού Σχολείου προωθείται Προεδρικό Διάταγμα, που θα πριμοδοτεί την εισαγωγή τους στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της χώρας.

Επίσης οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για ανώτερες Μουσικές Σπουδές και εμπειρίες για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων που αποκτούν τίτλο Μουσικής Ειδικότητας μπορούν να εργαστούν αμέσως στα Μουσικά Σχολεία, σαν καθηγητές Μουσικής.

 

Επικοινωνία

Μουσικό Γυμνάσιο Αμυνταίου
Νέες Εργατικές Κατοικίες
Τ.Κ 53 200
Αμύνταιο Φλώρινας

Τηλ/Fax: 2386023224
e-mail: mail@gym-mous-amynt.flo.sch.gr

Ακολουθήστε μας

social

Δείτε Επίσης

Μουσικά Σύνολα

Music-Piano-Chello-icon